Helluse bakter jõudis meditsiini
Kui Tartu ülikooli teadlased avastasid 1995. aastal piimhappebakteri Lactobacillus fermentum ME-3, lootsid nad, et sellele leitakse tulevikus ka meditsiiniline rakendus. Nüüd on nn Helluse bakter Prantsusmaal toodetava toidulisandi üks põhikomponentidest.
Reg’Activ Cholesterol
Reg’Activ Cholesterol on Prantsuse firma VF Bioscience loodud uudne toidulisand, mis aitab normaliseerida kolesterooli taset ning vähendada veresoonkonna haiguste riski. Olulise komponendina sisaldab Reg’Activ Cholesterol Tartu ülikooli teadlaste avastatud probiootilist bakterit Lactobacilllus fermentum ME-3.
- Reg’Activ Cholesterol sisaldab standardiseeritud punase riisi ekstrakti Monacolin K, mis aitab säilitada normaalset kolesterooli taset.
- E-vitamiin ja koensüümi Q10 aktiivne vorm ubikinool aitavad kaitsta rakke oksüdatiivse stressi eest. Vitamiinid B6, B9 ja B12 aitavad hoida normaalset homotsüsteiini taset. Vitamiin B1 aitab kaasa normaalsele südametalitlusele ja normaalsele energiavahetusele.
- Piimhappebakter Lactobacillus fermentum ME-3 on patenteeritud piimhappebakter, mis aitab muuhulgas tõsta glutatiooni taset. Tsüsteiin on glutatiooni komponent, mis on tugev antioksüdant.
- Reg’Activ Cholesterol peamised koostisosad on looduslikku päritolu ja ei ole keemiliselt sünteesitud. Punane riis on saadud valge riisi kääritamisel. Lactobacillus fermentum ME-3 on elus, inimese organismile omane piimhappebakter. Ubikinool on saadud kääritamisel pärmiga, mitte keemilise sünteesi teel.
Helluse bakterist on aktiivselt räägitud alates ajast, mil TÜ teadlaste avastatud bakter jõudis Vana-Kuuste piimaühistu Tervisejuustus ja hiljem Tere piimatoodete sarjas «Hellus» Eesti tarbijateni.
Kohaliku ravimitööstuse esindajatega peeti läbirääkimisi, kuid eri põhjustel konkreetsete kokkulepeteni ei jõutud. Tallinna farmaatsiatehasega saadi valmis ME-3 kapslite proovipartii, millega edukalt katseid tehti, kuid tehas läks pankrotti ja tootearendus jäi seisma.
2012. aasta maikuus võttis tartlastega ühendust aga Prantsuse ettevõte VF Bioscience, mis otsis koostööpartnerit, kellel oleks välja pakkuda hästi kirjeldatud probiootiline bakter ning soov ja võimekus ühiseks arendustööks toidulisandite väljatöötamisel.
Bakteri ühe avastaja, emeriitprofessor Marika Mikelsaare sõnul ei oleks töögrupp ise nii kaugelt välismaalt partnerit otsida osanud. «Ettevõtte teadus- ja arendusala direktor Marc Frémont kirjutas mulle, ja küsis, kuidas seis on, kas oleme uusi teadusandmeid saanud. Meie olime just värskelt lõpetanud ühe inimuuringu ME-3 piimatootega ja juba paar nädalat hiljem tutvustasime prantslastele siin Tartus koos professor Mihkel Zilmeriga meie uusi teadusfakte.»
Mikelsaare ja Zilmeri juhitud teadusgrupi ning prantslaste ühise töö tulemusena jõuti toidulisandi lõpliku koostise ja vormini ning sõlmiti ka litsentsileping ülikooliga, mille üle Mikelsaarel on väga hea meel.
«Asjad on väga hästi arenenud. Täitus ammune unistus, et heasoovlik bakter jõuaks peale toitude ka apteegikaubaks ja saaks eesti arstkonna kasutusse,» ütles Mikelsaar ja lisas, et töögrupp loodab preparaadiga maailmaturule jõuda.
Kolesterool püsib normis
Kapslite kujul toodetav toidulisand Reg’Activ Cholesterol sai Belgia tervishoiuministeeriumilt müügiloa juba mullu augustis. See sisaldab piimhappebakterit ME-3, vitamiine ja teisi funktsionaalseid toimeaineid. Toote põhikoostisained on looduslikud ega ole saadud keemilise sünteesi teel.
«Kapsel on mõeldud kasutamiseks inimestele, kellel on hüperkolesteroleemia ehk neile, kel on veres normist kõrgem kolesterooli ja triglütseriidide sisaldus,» rääkis TÜ intellektuaalomandi peaspetsialist Jane Saatre.
Kõrge kolesteroolitase on oluline riskifaktor, mis võib põhjustada mitmeid südame- ja veresoonkonna haigusi. Selliste probleemidega on maailmas palju inimesi. Hinnanguliselt on kolesterooliga probleeme igal viiendal inimesel nii näiteks USA-s kui ka Eestis.
Kui inimesel on kolesteroolitase kestvalt üle normväärtuse, otsitakse selle taseme langetamiseks ja võimalusel normaliseerimiseks kõiki võimalusi. Väga tähtsad on tervislik eluviis ja toitumine ning füüsiline aktiivsus. Kui kolesterooli hulk veres on liiga kõrge, jääb sellest aga väheks ning kolesteroolitaseme normaliseerimiseks ja vaevuste leevendamiseks tuleb kasutada teaduspõhiseid lisaaineid.
Saatre sõnul on kapslil hüperkolesteroleemia puhul kolesterooli langetav toime, seega on sellised tooted oluline abivahend kõrge kolesteroolitasemega inimeste jaoks. Samas puuduvad sellel vastavate ravimitega mõnikord kaasnevad kõrvaltoimed.
«Uuringud on tõestanud, et kapslil on peale lipiidide ainevahetuse reguleerimise ka mitmeid teisi soodsaid toimeid krooniliste põletikuliste ja infektsioonihaiguste riskifaktorite vähendamiseks. Piimhappebakter ME-3 on andnud toidulisandile olulise lisaväärtuse,» lisas Saatre.
Täiendavad uuringud
Piimhappebakter ME-3 on inimpäritolu ning Euroopa toiduohutusamet EFSA tunnustas ka bakteri piisavat kirjeldust ja mitmekülgset uurimist. Samas tekitas küsimusi piimatööstusettevõtte Tere taotlus heaks kiita ka bakterit sisaldavate «Helluse» sarja toodete antibakteriaalne toime, millele ei leitud 2011. aastal piisavalt tõendeid.
Hiljuti kaitses Kai Truusalu doktoritöö Lactobacillus fermentum ME-3 sobivusest raskekujulise salmonelloosi ravis koos antibiootikumiga. Loodetavasti aitab ka see EFSA spetsialiste veenda.
Saatre rääkis, et viimastel aastatel on tehtud suuremahulisi uuringuid selleks, et oleks uuesti võimalik ME-3 sisaldavatele toodetele terviseväidet taotleda. Tulemused on seni väga lootustandvad ning üks esimesi ettekandeid uutest uuringutest kapslite toime kohta peaks toimuma juba maikuus Vitafood konverentsil Genfis.
«Toidulisand Reg’Activ kasutab EFSA poolt lubatud terviseväited, mis on antud teistele põhilistele toimeainetele nagu näiteks punane riis, vitamiinid ja Q10,» selgitas Saatre ja lisas, et kuna ME-3 on inimorganismile omane ja ohutu, on selle turustamine terviseväiteid omavas toidulisandis lubatud.
Prantslased valisid Lactobacillus fermentum ME-3 oma toidulisandisse just selle tõttu, et uuringutulemuste näitel võimendab ME-3 teiste põhikomponentide mõju ja annab ka sama eesmärki toetavaid efekte.
Poest apteegiletile
1995. aastal avastatud probiootilist piimhappebakterit ME-3 on AS Tere «Helluse» tootesarja jogurtites ja kefiirides Tartu ülikooli litsentsi alusel kasutatud juba alates 2003. aastast. Viis aastat hiljem andis TÜ Terele õiguse ME-3 kasutada piimatoodete valmistamiseks ja bakterit sisaldavate piimatoodete müümiseks Soomes, Rootsis, Lätis, Leedus, Venemaal ja Austrias.
Sama bakteritüve kasutamiseks on Tartu ülikoolilt saanud litsentsi ka kaks Soome ettevõtet. Esimene välisriigi tootja, kes võis bakterit Lactobacillus fermentum ME-3 kasutada, oli Soome ettevõte Osuskuunta Maitokolmio tootega «Namis».
Tänu prantslastele on ME-3 jõudnud ka apteegilettidele. Prantsusmaal on Reg’Activ Cholesterol toidulisand olnud müügis selle aasta algusest saadik. Veebruari lõpust alates saab seda osta ka Eestis, näiteks Tartu Ülikooli apteekidest (kesklinna apteegist aadressil Poe 8 ja Tamme apteegist Puusepa 1a).
ME-3 aitab organismil hästi töötada
Probiootiline piimhappebakter Lactobacillus fermentum ME-3 on tugevate antioksüdatiivsete omadustega. Inimeste ainevahetuses tekib rohkelt vabu radikaale, mis on vajalikud organismi normaalseks talituseks. Kui vabu radikaale tekib aga liiga palju, hakkavad need hoopis keha kahjustama.
Üleliigsed vabad radikaalid põhjustavad muuhulgas enneaegset vananemist ja veresoonte lupjumist. Siin on väga palju kasu antoksüdantidest, mis pidurdavad radikaalide teket ja muudavad neid kahjutuks. ME-3 surub alla veresoonte vananemist ja vähendab ateroskleroosi riski.
Lactobacillus fermentum ME-3 tegutseb väga aktiivselt mitmesuguste sooleinfektsioonide tekitajate vastu. Koos antimikroobsete kinoloonidega väldib ME-3 näiteks salmonellade kandluse teket. ME-3 sisaldavad tooted suurendavad organismi loomulikku vastupanuvõimet ka mitmetele teistele seedeinfektsioonide tekitajatele.
ME-3 sisaldavad tooted soodustavad ja kiirendavad seedimist, kuna probiootiline piimhappebakter aitab paremini toitaineid lõhustada. ME-3 piimhappebaktereid sisaldavad tooted aitavad mitmekesistada toidulauda ning toetada organismi võitluses kahjulike bakterite ja viirustega.
Helluse bakteri avastamisse, uurimisse ja turustamisse on panuse andnud:
Marika Mikelsaar, Tiiu Kullisaar, Epp Songisepp, Heidi Annuk, Mihkel Zilmer, Kersti Zilmer, Eha-Mai Laanes, Mall Türi, Krista Lõivukene, Reet Mändar, Siiri Kõljalg, Jaak Maaroos, Aet Lukman, Kaja Julge, Meeme Utt, Raivo Uibo, Helgi Kolk, Kalle Kilk, Imbi Smidt, Pirje Hütt, Epp Sepp, Jelena Štšepetova, Kai Truusalu, Sirje Kaur, Tiiu Vihalemm, Jaak Kals, Aune Rehema, Tiit Salum, Seppo Salminen, Markku Ahotupa, Bengt Björksten,
Marc Fremont, Maxime Vaeremans, Catherine Marchal, Mare Reiman, Anne Tääkre, Alar Pink, Oliver Kruuda, Aksel Kaldvee, Lehte Novek, Sirje Kahu, Reet Adamsoo, Jane Saatre, Erik Puura,
VF Bioscience sarl, AS Tere, Probiotical sarl, Vana-Kuuste PÜ, FoodWest OY, Maitokolmio OY,
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, Archimedes, haridus- ja teadusministeerium jt.
Merilyn Merisalu
UT peatoimetaja
Lisa kommentaar